Obiceiuri de Sāntion (Sfantul Ion)

 

Sântion - Sfantul Ioan Botezatorul

Sambata aceasta este o mare sarbatoare pentru toti romanii ortodocsi. Biserica praznuieste Taierea Capului Sfantului Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului. Cei care vor sa se spele de pacate ar trebui sa tina post negru.

Potrivit credintelor populare, ar trebui sa manance struguri si sa evite varza si alimentele de culoare rosie.

In memoria sangelui varsat de catre Santion sau Santion de toamna (cum mai e numit, in popor, Sfantul Ioan Botezatorul), traditia cere sa nu se consume vin rosu, nici alimente si mancaruri gatite, care au aceeasi culoare (pepene rosu, ardei rosii, sos de tomate, carne rosie – nici atat, pentru ca e zi de post etc.).

Nici varza nu se mananca, pentru ca aceasta leguma are o conotatie negativa in aceasta zi: legendele spun ca Sfantului i s-a taiat capul pe varza de 7 ori si tot de atatea ori a inviat; asa se face ca sarbatoarea de azi mai este numita si „Sfantul Ioan taie capul pe curechi”, noteaza libertatea.Târg de fete

Nu matura si nu folosi cutitul

Iata si alte interdictii care, daca sunt respectate, ajuta la usurarea de pacate:

nu se folosesc farfurii sau alte blide (pentru ca, dupa ce a fost taiat, capul sfantului a fost pus pe o tipsie);

nu se taie bucatele cu cutitul (tot in legatura cu metoda prin care a fost ucis Sfantul Ioan Botezatorul), tot ce se mananca se rupe cu mana;

nu se foloseste matura, ca sa nu fie tulburata linistea mortilor.

Posteste, daca ai blestemat

Candva, postul de Santion se tinea „de la cruce pana la cruce”: din 29 august, pana la Ziua Crucii (14 septembrie). Credinciosii mancau, o data pe zi, o turta de grau sau de malai, coapta chiar de catre ei. Doar cei care nu savarsisera pacate foarte grele aveau voie sa manance si poame. Dormeau pe pamant (daca se putea, fara asternut) si, la sfarsitul postului, faceau pomana la biserica.

Azi, Biserica recomanda post (dar negru) doar pe 29 august (traditia populara „indulceste” acest post, permitand sa se manance struguri). Cei care au taria sa-l tina isi usureaza propriile suflete sau ajuta sufletele unor rude sa se mantuiasca de cele mai grele pacate: avort, crima, furt, blesteme aruncate in special asupra propriilor copii.

 


 inapoi

 



Copyright © obiceiuri-populare.ro